Shopping Cart

Nincsenek termékek a kosárban.

Pulóver

Termékszűrő

A környezetbarát pulóver

Talán neked sem kell bemutatnom ezt a ruhadarabot, hiszen mindennapunk fontos kelléke. A mérsékelt övi időjárás mellett hűvösebb estéken és a hideg évszakokban jó szolgálatot tesz testünk melegen tartásával.

A Wikipedia alapján az elnevezését a „pull over” azaz áthúzni igére vezethetjük vissza. Ami arra utal, hogy a fejünkön áthúzva, azaz bele bújva lehet felvenni. Emellett a klasszikus „bebújós” fazon mellett ma már választhatunk a cipzáros pulóver, és a gombolható típusok közül is. Sőt hosszú, akár kiskabát kivitelű formában is készülnek. Ezt az elöl nyitott fazont kardigánnak is hívják. Ez James Thomas Brudenell, Cardigan grófjáról kaphatta a nevét. A tábornok is készíttetett magának a XIX. század első felében ilyen ruhadarabot.

Gyors terjedése csak a XX század első felében kezdődött. A filmek megjelenése segítette a pulóver népszerűvé válását, úgy ahogyan a dohányzás elterjedését is sajnos.  A magasnyakú kivitel a nevét Gréta Garbo – tól örökölte, aki maga is szívesen hordta ezt.

Mára már rendkívül kedvelt, jól használható, változatos formában készülő divatos és praktikus viseletté vált.

Formájában a már korábban említett változatok mellett nagyon kedvelt a kapucnis pulóver is.

Az elegánsabb pulóverek zsebbel, a sportos modellek kenguruzsebbel rendelkezhetnek, amit akár zipzárral zárni is lehet.

A népszerűségének köszönhetően óriási mennyiségben készülnek, és ez hosszabb távon hatalmas mennyiségű hulladék képződését eredményezi. Ezért válik egyre fontosabbá, hogy miből is készül, és mi történik vele miután kidobod.

Ezért egyre több gyártó kezdi meg biopamut pulóver gyártását, hiszen ez mind az alapanyag szempontjából, mind pedig a kidobott pulcsi komposztálhatósága szempontjából jó választásnak tűnik.

A felhasznált alapanyag szempontjából kiemelkedően fontosak az újrahasznosított poliészterből készülő darabok. Az alapanyag gyártása során feldolgozásra kerül egy része a PET palack szennyezésnek, nem igényelnek kőolajat, így ennek a felhasználása csökken, és szelektív gyűjtéssel akár újra felhasználhatók lehetnek.

De közben a kutatók komoly erőfeszítést tesznek újabb, környezettudatos alapanyagok elkészítésére. Ennek az egyik új példája az Amni Soul Eco szövet. Ez nem kevesebbet ígér, mint hogy a belőle készült pulóverek biodegradációs folyamat útján 5 év alatt eltűnik a Földünkről.

Ha Te is társunk vagy környezetünk és jövőnk védelmében válogass a márkás pulóverek között, tudva azt, hogy választásoddal földünket is támogatod.

Malcare WordPress Security