Az organikus pamutról

Az EcoWear kínálatát böngészve gyakran találkozhatsz az “organikus pamut” vagy “biopamut” kifejezéssel. Hogy pontosan mit takar ez, és mikor lehet egy pamut alapanyagot organikusnak vagy bio-nak hívni? Megpróbáltuk a lehető legérthetőbben összegyűjteni, hogy miben is mások az ilyen anyagból készült termékek.

Mi a biopamut?

Az organikus pamut olyan anyagokkal és eljárásokkal készül, melyeknek a lehető legkisebb a környezetre gyakorolt hatásuk. A termesztése során visszaállítják és fenntartják a talaj termőképességét, nem használnak mérgező vegyszereket, és megtartják a terület biológiai sokszínűségét. Ezt általában vetésforgó használatával és természetes trágyával érik el. Nem alkalmaznak génmódosított magokat a vetéshez. Összegyűjtött esővízzel öntözik a növényeket, a kártevők ellen pedig azok természetes ellenségeit vetik be.

Az organikus pamut kényelmet és biztonságot jelent neked.

Az ültetvényeket kézzel gyomlálják, vagy más növényeket ültetnek be a gyapot mellé, hogy távol tartsák a nemkívánatos gyomokat. A betakarítást szintén kézzel, természetes módon végzik. Ezekkel a módszerekkel megelőzik a termőterületek kiszipolyozását, a környező falvak és vizek vegyszerekkel való szennyezését, és a természetes vízkészlet pocséklását. Munkát és megélhetést biztosítanak a farmokon dolgozóknak, nem kényszerítik őket a munkára, nem tartanak 7-8 óránál hosszabb műszakokat, nem alkalmaznak gyerek munkát, és megfelelő védő öltözetet is biztosítanak.

Az organikus pamut használata segít a termelés széndioxid lábnyomát lecsökkenteni. Mivel a termesztése nem rongálja a termőföldeket és a termelése 71%-kal kevesebb vizet és 65%-kal kevesebb energiát igényel, mint a hagyományos pamut termesztése.

Egy felmérés alapján, amelyet a Textile Excange megbízásából a Life Cycle Assessment készített, a 2015-ös évre vonatkozóan, kiderül, hogy pontosan mit is jelentenek ezek a százalékok:

biopamut - EcoWear.hu

A fentiek miatt az organikus pamutból készült termékek legtöbbször drágábbak, mint a hagyományos ruhák, de a kettő között van egy hatalmas különbség. Ha az organikusat választod, azzal befektetsz a Föld vízkészletének megőrzésébe, a tisztább levegőbe, a termőterületek megóvásába és több ezer ember életkörülményeinek a javításába.
Jelenleg a teljes pamuttermelés 1%-át teszi ki a biopamut termelése. Sokakkal együtt mi is azon dolgozunk, hogy ez a szám évről évre növekedjen.

Ha komolyan gondolod, válogass biopamut ruháink között!

Biopamut pulóverek

Biopamut pulóver

Biopamut pulóverek

Biopamut póló

Biopamut pulóverek

Organikus ruha

Miért nem tökéletes megoldás?

Sajnos a biopamut termesztés több tényező miatt képtelen lesz kielégíteni a “Fast Fashion” által generált igényeket:

  • a környezetbarát módszerek alkalmazásával a termésátlagok csökkennek, így még nagyobb termőterületek bevonására volna szükség.
  • a fenti tényezők miatt a pamut ára magasabb. Ezért pont a nagy tömegek számára kevésbé elérhető termékek készülhetnek belőle.

Lehet-e megoldást találni ebben a helyzetben? Azt gondolom, hogy igen! Hiszen alternatív alapanyagok segíthetnek áthidalni ezt a problémát. Mikre is gondolok?

BCI Cotton

avagy a “Jobb Pamut Kezdeményezés”: Egy Nonprofit szervezet, ami a következő céllal alakult meg:

A BCI és partnerei révén a gazdák képzést kapnak a víz hatékony felhasználásáról, a talaj és a természetes élőhelyek egészségének gondozásáról, a legkárosabb vegyszerek használatának csökkentéséről és a tisztességes munka elveinek alkalmazásáról. Az ezt a rendszert megvalósító BCI gazdálkodóknak engedélyük van a Better Cotton értékesítésére.
A cél tehát ugyanaz, mint az organikus pamut esetben. Földünk készleteinek megóvása az utókor számára.
Gyártóink közül az O’Neil kínálatában találhattok BCI alapanyagú termékeket.

Újrahasznosított pamut

Az újrahasznosított pamut nem új koncepció a textil- és ruházati piacon, de ahogy a gyártók, a márkák és a kiskereskedők újra értékelik az ökológiai lábnyomukat, nőtt az érdeklődés az újrahasznosított pamut iránt. A lényege, hogy a szövetet pamutszálakká alakítják, amit újra szövetek készítésére használnak fel.

Két fontos forrása van:

  • fogyasztó előtti: a ruházati termékek során keletkező fonal és szövethulladék – pld. szabás során leeső, fel nem használható darabok
  • fogyasztó utáni: A már használt ruházat, kárpitanyag, törölköző stb. újbóli felhasználását jelenti

A legnagyobb mennyiségű újrahasznosított pamutforrás a fogyasztót megelőző hulladékból származik, például vágási maradékból. A fogyasztók utáni hulladékot a különböző színárnyalatok, szövetkeverékek miatt nehezebb szétválogatni, és általában munkaigényesebb folyamat.

Az újrahasznosítás elsődlegesen mechanikai folyamat. A folyamat során a rostok sérülnek, elszakadnak, sérülnek. Az újrahasznosított szálnak soha nem lesz olyan minőségi értéke, mint az eredeti szálnak. Különösen a szálhossz és a hosszúság egységessége lesz hatással, ami korlátozni fogja a felhasználhatóságot.

Más szóba jövő alapanyagok

Természetesen a pamut mellett olyan újabb anyagok is a környezettudatos tervezők, gyártók és vásárlók rendelkezésére állnak, amik segítenek a ruhaipar alapanyag éhségét csökkenteni. De talán azt is elérhetik velük, hogy a nem túl előkelő második helyről lekerüljön a legszennyezőbb ipari ágazatok listájában. Mire is gondolok?

Újrahasznosított poliészter

A PET palackoktól elkezdve egészen az újrahasznosított halászhálóig terjed a lista. Előnye, hogy a gyártásához nem kell kőolaj, és segíti a szemét mennyiségének a csökkentését. Hátránya, hogy energiaigényes és az új termék sem bomlik le egyhamar…

Biológiai eredetű Lyocell szálak

A fotoszintézis energiáját felhasználva gyorsan növekvő és gondozást nem igénylő fákból is lehet nagyon finom szálakat készíteni. Kedvelt típusa a Tencell, aminek a gyártása többek között a szomszédos Ausztriában történik.

Biztos vagyok benne, hogy még így sem volt teljes az összefoglaló írásom. De remélem, sikerült fontos kérdéseket tisztáznom!

Szólj hozzá

Malcare WordPress Security