Shopping Cart

Nincsenek termékek a kosárban.

A Föld világnapja 2024

Tavaszi nagytakarítás a fejekben és a ház körül

Az erdők és a víz márciusi világnapját követően a Föld napját minden évben április 22-én ünnepeljük. Idén a húsvéti hét után következő szerdára esik. Tőlünk megszokott módon lehetetlen, hogy egy ilyen eseményről, ünnepnapról megfeledkezzünk. Ezért idén is készülünk egy kis meglepetéssel azoknak, akik figyelik az oldalt és követik a híreinket.

Remek lehetőség adódik mindannyiunk számára a tavasz beköszöntével egy nagytakarításra. Amit jelen esetben nem csak a portörölgetés, de a fejben való rendrakás is példázhatja. Rengeteget írunk a szemét, a környezetszennyezés, a szén-dioxid kibocsájtás katasztrofális állapotairól, amin legfőbb ideje, hogy mindenki elgondolkozzon és a tőle telhető legtöbbet hozza ki a megelőzésből, védekezésből. Erről olvashatsz most néhány gondolatot.

Mióta van Föld napja?

1970 március 21-én került sor legelőször a Föld napjának, vagyis az Earth Day meghirdetésére, ami történetesen az északi félteke első tavaszi napja. Az ötlet John McConnell, egykori utazó orvosból lett békeügyi aktivista nevéhez fűződik. Ötlete azután indult, hogy 1930-as években megismerkedik Albert Nobell, világhírű amerikai vegyésszel, aki  kifejleszti a hőre keményedő műanyagot.

McConnell, aki hívő emberként a második világháború kapcsán is a békét és a környezetvédelmét szem előtt tartó aktivistaként lépett fel, rosszallóan tekint ennek a találmánynak a lehetséges következményeire. Isten által megteremtett és az embereknek ajándékozott föld védelmét elsőrangú prioritásként kezeli. 1930-at írunk, ami, ha jól számolunk, épp 90 évvel ezelőtt volt! Már akkor felismerte, hogy a lebomlásra szinte képtelen, kemény műanyag hatalmas mennyiségű hulladékot eredményezhet.

A tengerészetben és az űrkutatásban is jártas McConnell minden lehetséges utat igyekszik feltérképezni a háború, az atombombák, és a visszafordíthatatlan környezetszennyezés megállítására. Érdemes átolvasni életrajzát, ha érdekel, milyen izgalmas utat járt be a nemes cél érdekében.

Április 22 már 50 éve a Föld világnapja!

1970 márciusa után, egy egyetemista, Denis Hayes kezdeményezésére mozgalommá szerveződik a környezet megmentése. Denis később az alternatív energiaforrások kutatására adta fejét. Ekkorra, április 22-én, szinte hihetetlen módon, durván 25 millió amerikai emel szót a környezet megmentésére, és cselekvésre buzdítanak. A 90-es évekre világmozgalommá szerveződik a kezdeményezés, és április 22 azóta is a Föld világnapjaként ismétlődik évről-évre.

Ami megdöbbentő, hogy 30-40 év erőfeszítését nem, hogy lényeges előrelépés, de inkább pusztítás és egyre növekvő környezetszennyezés „koronázza”. Amerika például az egyik legsúlyosabb ipari és hulladéktermelő tevékenységgel büszkélkedhet, és az 1970-es években még milliók számára fontos szemlélet aligha épült be az átlagemberek mindennapjaiba.

Föld napja 2020 április 22

Pozitív tendenciák

Ugyan még mindig nem elég széles körben, még mindig nem elég gyorsan, de jelentős előrelépések mutatkoznak a tudományos szféra berkein belül a Föld megmentésére, a víz, a levegő, az erdők és a termőföldek védelmére vonatkozóan. Szívmelengető látni, hogy egyre többen, talán épp a rengeteg negatív következmény hatására, igyekeznek lépéseket tenni a szemét, a műanyag kiszorításáért, és természetesen a jelenleg leghatásosabb módszernek tűnő, újrahasznosítás hatékonyabbá tételéért.

Rengeteg fejlesztés és politikai érdekütköztetés mutat arra, hogy néhány éven belül az elektromos autózás segíthet a városok levegőjének javításán. A zéró karbon akciók keretein belül pedig a gyárakat igyekeznek cselekvésre buzdítani. Ha követed az oldalunkat, tájékozódhatsz ezekről az újításokról és lehetőségekről, melyeknek követését a figyelmedbe ajánljuk.

Tegyük szebbé a Földet és köszönjük meg neki gyakrabban, amit értünk tesz! Mi magunk ezt a napot sokkal fontosabbnak érezzük, mint a „Black Friday”-t és a többieket, ezért  különleges meglepetésekkel készülünk azoknak akik már hozzánk hasonlóan gondolkoznak. De azokat is szeretettel várjuk, akik csak ismerkednek a környezettudatos életmóddal. Részletek rövidesen akciós oldalunkon!

Tetszett? Oszd meg barátaiddal is!

Szólj hozzá

Malcare WordPress Security