Shopping Cart

Nincsenek termékek a kosárban.

Etikus divat? Ilyen egyáltalán létezik?

Szerencsére van olyan, hogy etikus divat, és ami még megdöbbentőbb, hogy ez egyre inkább kezd divatba jönni. Miért? Mert csömörünk van már a tömeg gyártott termékektől, a felhalmozódó szeméttől, műanyagtól, és sokkal inkább hajlandók vagyunk most már kicsivel többet fizetni egy minőségi, egyedi tervezésű, házilag elkészített darabért.

Ez nem véletlen! Rengeteg egészségügyi kockázat és kényelmi szempont tereli a figyelmünket a fenntartható, újrahasznosítható, zero waste, zero carbon stb… irányba. Szó szerint a bőrünkön tapasztaljuk a mesterséges oldószerek, színezők, ragasztók, textilek hatásait. Nem győzünk új betegségeket diagnosztizálni a gyerekeknél, melyek korábban egyáltalán nem, vagy sokkal ritkább esetben fordultak elő.

Mikor telik be a pohár?

Az allergiás, asztmás, immunhiányos, autoimmun betegségek nagy része kifejezetten a környezetünk és a levegő szennyezésének következtében alakul ki. A gyerekek fokozottan érintettek ebben a kérdésben, ezért sokszor már újszülöttként ekcémás kiütésekkel, különböző étel-pollen-vegyszer allergiával vagy súlyos immunhiánnyal jönnek a világra.

Férfi organikus pamut póló page title bar


A divatvilág és a textilgyártás esetében éppen ezért egyre több anyuka választja a természetes, biopamut anyagokat, a természetes tisztítószereket, mosószereket, öblítőket. Emellett ügyelnek arra is, hogy a gyermekük jól szellőző, meleg, pihe-puha öltözékeket hordjon, és kerülik a műanyagszármazékokat. Egyre többen gyűjtik szelektíven a szemetet, egyre többen hagyják el a nejlon szatyor használatát a boltokban, a csomagolási technikák is fejlődnek, még ha lassabban is.

De hogy jön ide a divatszakma?

Az etikus divat képviselői teljesen tisztában vannak azzal, hogy mennyivel hasznosabbak, értékesebbek az egyedileg tervezett, vagy szuper, újrahasznosított és újrahasznosítható anyagok, amik évtizedekig boldogítják gazdáikat. Általában magasabb áron juthatunk hozzá az ilyen termékekhez, hiszen ezeket nem kell évente beszerezni, sokszor 10 év múlva is megállják a helyüket.

Másrészt ezek a cégek a hulladékmentes, zöld gondolkodás hívei, ezért nem buzdítanak minden áron vásárlásra mindenkit, így hát meg kell várniuk, mire valakinek kedve támad ellátogatni hozzájuk. Emellett nem egy pár filléres műanyag szatyorból, hanem minőségi alapanyagokból készítenek ruhákat, vagy eleve költségesebb natúr alapanyagokból, természetes festékekkel, fonalakkal, díszítésekkel. Ugyanígy az ékszerek és kézműves termékek készítésében is jellemző most már ez a vonal.

I made your clothes 1

Nem csak mutatják, csinálják is!

Hiteles attól lesz valaki az etikus divat színeiben, ha üzletét, környezetét saját életét is alárendeli a természettudatos viselkedésnek. Kisebb, de nagyszerűbb üzletekben, átfogó szemléletváltással vág bele az üzleti vállalkozásba, a vásárlók oktatására, tájékoztatására legalább annyi időt fordít, mint a marketingre. Mértékletesnek és alázatosnak kell ahhoz lenni, hogy a giga hozamok helyett egy beláthatóbb és csekélyebb hasznot tegyenek zsebre, esetleg rengeteg fejlesztés és befektetett pénz eredményeképp érjenek csak el nagyobb hozamot.

Türelmesebb, de valahol emberközelibb az a szemlélet, amit az alternatív üzletláncok, zöld gondolkodású webshopok, ruhaboltok, egyedi tervezők, szabók, cipészek képviselnek. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem érhetnek el ebben a formában eget verő sikereket, de azoknak, akik a természet kíméléséről, az emberséges munkakörülményekről és egy mértékletes felfogásról beszélnek, nem építenek milliárdos gyárakat, és nem is szándékszanak százszoros kínálatot futtatni a futószalagon, hogy aztán a maradék mehessen a kukába.

Akármelyik oldalról nézzük is a témát, az etikus divat követésének, ezáltal a fenntarthatóság zászlaját lobogtatva mindenképp van értelme annak, ha apró lépésenként is, de elsajátítjuk ezeket a gondolatokat, képességeket, és mi is cselekvőre fogjuk! Mi is igyekszünk segíteni írásainkkal, kínálatunkkal egyaránt a tudatos döntésekben, a megalapozott választásban.

Tetszett? Oszd meg barátaiddal is!

Szólj hozzá

Malcare WordPress Security