Shopping Cart

Nincsenek termékek a kosárban.

Mit profitál a Nagy Kék Bolygó a járványhelyzetből?

Természetesen senki sem örül a betegségnek, vagy az elharapódzó törvénymódosításoknak, rengeteg szokatlan, váratlan és kellemetlen helyzetnek. Bár hozzátartozik a teljes képhez az is, hogy nagyon sokan jól reagálnak a helyzetre, és ha az élet citromot dob, limonádé gyártásába fognak… ahogy mondani szokás. Rengetegen áttértek online számlázásra, online ügyintézésre, villámgyorsan hoztak létre olyan megoldásokat, ami alapesetben hosszú éveken át húzódott volna.

Mi nem is a tőzsdékről, a gazdasági esésekről, vagy az elektronikus rendszerekről, sokkal inkább a bolygónk épségéről szeretnénk most szót ejteni. Minden negatívum ellenére ugyanis kifejezetten előnyösen hat ez az időszak a légszennyezettség kérdésére. A világjárvány szinte mindenhol elérte, hogy kevesebben szálljanak repülőre, hajóra, kevesebben üljenek be az autójukba reggelente, kevesebb gyár szennyezze a levegőt. Vannak iparágak, ahol a termelés jelentősen emelkedett, de összességében erős visszafogottság jellemzi az elmúlt pár hónapot légszennyezettség terén.

Miért ennyire fontos ezt is észrevenni?

Számtalan szakmai cikk, kutatás, akció ösztönöz bennünket arra, hogy törődjünk a környezetünkkel. Ugyanakkor nagyon nehéz észrevennünk azt, hogy egy-egy műanyag csomagolás ignorálása, az elektromos autózás, a tömegközlekedés, vagy épp a kerékpározás választása, a megújuló energiaforrások használata mennyiben befolyásolja a teljes képet. Egész egyszerűen nem látványos ez a változás, hiszen csak hosszú évek mutatják meg a közös és kitartó fáradozás eredményét.

Sajnos kevés eredményt ér el a marketing, vagy épp a tudósok nyilatkozata, képi megjelenítése azzal kapcsolatban, hogyan jutottunk idáig. Ilyenkor az ember látja ugyan, hogy 10-20 év alatt drasztikusan rombolta a vizet, a levegőt, de inkább azt érzi, hogy: ugyan, de hát ezt lehetetlen visszafordítani. Halkan megsúgjuk: nem az! Ugyanúgy lehetőségünk van még helyrehozni, ahogyan elrontottuk.

Hulladékmentes újévi fogadalom

Most hónapok alatt észlelhetjük évek hatásait!

Most néhány hét-hónap alatt sikerült kézzelfogható bizonyítékot felmutatni arról, mire képes a környezetszennyezés visszafogása. Ugyan abszurd és drasztikus módon, mégis rendkívül szembe tűnően mutatják a nemzetközi térképek a pirosból, bordóból halvány rózsaszínre színeződő területeket. Ilyen teljesítményt hosszú évek kitartó visszafogottságával érhettünk volna el. És most nagyon jól látszik, hogyha szinte mindenki tesz (akarva, akaratlanul) a közös érdekért, akkor ennyire látványos a változás.

Tiszta természet, patak

Nem tart örökké és nem hoz helyre semmit hosszútávon!

Nagyon fontos, hogy ezt a pozitív változást vizualizáljuk magunk előtt, mikor apróságokkal ugyan, de hozzáteszünk a bolygó épségéért. Ez az időszak ugyanis szerencsére nem fog örökké tartani. Sajnos azonban a légszennyezés is visszatérhet a megszokott kerékvágásba és amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan is múlik el a halvány színezettség a térképekről és vált vissza élénk pirosra.

A tiszta levegő, a tiszta víz, az ökoszisztéma épsége mindannyiunk javát szolgálja. Sokan megemlítik a tudósok közül azt is, hogy az idős, beteg emberek halandósági mutatója a légszennyezettség szempontjából kritikus területeken a koronavírus idején is megmutatkozott.

Ettől eltekintve is, jellemzően sokkal több rákos-és légzőszervi megbetegedést diagnosztizálnak ezeken a területeken. Nem csak az idősek, de a fiatalok is szenvednek az allergia, az asztma tüneteitől. Sok helyen a járványidőszakokon kívül is állandóan maszkokat viselnek az emberek, kisgyerekek és idősek egyaránt, hogy megvédjék magukat a rengeteg mérgező anyagtól.

Nem kérdés tehát, hogy a krízishelyzetben igazi pozitívum ez a látványos bizonyíték arra, hogy igenis lehetséges visszafordítani azt, amit elrontottunk.

Kívánunk mindenkinek egészséget és sok-sok optimizmust a járvány idejére, és az újrainduláshoz is!

Tetszett? Oszd meg barátaiddal is!

Szólj hozzá

Malcare WordPress Security