Környezetvédelmi világnap 2020

Környzetvédelmi világnap 2020!

Vigyázz, kész, zöld!

Hétvégén a környezetvédelmi világnapot ünnepelhetjük a várhatóan melegedő nyári napsütésben, így június elején. Gondoltad volna, hogy 1972 június 5-én ilyen frappánsan összefoglalták az Ember és Bioszféra művésznévre keresztelt stockholmi ENSZ világkonferencián, miért is kutya kötelessége mindenkinek a saját és lehetőség szerint mások környezetével is foglalkozni?

"Az embernek alapvetően joga van a szabadsághoz, egyenlőséghez és a megfelelő életfeltételekhez olyan minőségű környezetben, amely emberhez méltó és egészséges életre ad lehetőséget."

Ember és Bioszféra Világkonferencia

Így hát saját jogainkért harcolunk, mikor a tiszta vízért, tiszta levegőért, méreganyagmentes élelmiszerekért, műanyagmentes óceánokért teszünk valamit. Eközben persze számos természeti csodát, állatot és növényt is megóvhatunk a pusztulástól, ahogyan ezt nemrégiben a Google kezdőlapján hasaló Galápagosi óriásteknős is jelezte.

A koronavírus megoldotta a környezetszennyezés problémáját?

Nos, a koronavírus járvány karanténnal töltött hónapjai után rengetegen vették azt észre, hogy, mennyivel tisztább levegő és mennyivel csillogóbb tengerek várnak vissza minket a mindennapok indításához. Kérdés, hogy egy-két héten belül nem ugyanonnan folytatjuk-e, ahol abbahagytuk?

De. Sajnos igen. Ugyanakkor valóban drasztikus és szemléletes változás volt ez az elmúlt időszak. Még egy-két évtizeden át ismételgetve arra a szintre is eljuthatnánk egy ilyen szintű szennyezéscsökkentéssel, ami már biztosítaná az unokáink számára is a túlélés lehetőségét.  Ez már a kutatók szemében is elfogadható szintet jelentene földünk fennmaradásához..

Mentsük, ami menthető…

Tehát, a legfőbb cél, hogy amíg nem jelennek meg a zero waste és CO2-mentes gyárak, a hidrogénhajtású hajók, vagy a kizárólag zöld energiából működő háztartások tömkelegével, addig próbáljuk meg csökkenteni azokat a szennyezési tevékenységeinket, amikre van befolyásunk! Ilyen lehet például az ökológiailag lebomló, teljes mértékben újrahasznosuló anyagok előtérbe helyezése és az újrahasznosítás erősítése.

Fűtés-hűtésrendszerek a háztartásokban

Ritkábban szoktuk felemlegetni a lakossági fűtési rendszerek környezetszennyező hatását. Kényes témaként is tekinthetnénk erre, hiszen mondhatjuk teljes joggal is akár, hogy ugyan, de hát kinek van arra pénze!? A nagy átlagnak talán még mindig jelentősen túlárazottak a napkollektorok, a hőszivattyúk, a geotermikus megoldások, a biomassza fűtés… és még sorolhatnánk. Hozzátartozik a képhez a politika hozzáállása, és talán még inkább a nagyvárosok hagyományos fosszilis energiára való berendezkedése. Más szóval: a panelben mégis ki fogja elkezdeni a napelemes átállást?!

Egy fecske nem csinál… öko paneleket

Érdekes lenne azonban megvizsgálni azokat a háztartásokat, ahol lenne pénz és infrastruktúra, állami támogatás, szakember stb… akár a teljesen passzív házak létrehozására is, mégsem lépnek ebbe az irányba. Ha csak ezek a háztartások meglépnék, hogy belevágnak az eleinte még kicsit macerásabb, bürokratikusabb rendszer kitaposásába, akkor hatalmas nyomást helyezhetnének a politikai és gazdasági szervezetekre is. A nagyobb vásárlói tömeg hosszútávon jelentősen lefaragna a fogyasztói árakból is, egyben népszerűvé is tenné a környezetbarát megoldást.

Környezetvédelmi világnap - a szelektív kukák helyzete

Szelektív kukák? Siralmas a helyzet a nagyvárosainkban!

Ugyanez a gondolatmenet érvényes lehetne például a szelektív hulladékgyűjtésre. Ez vidéken egyre népszerűbb egész egyszerűen azért, mert így a háztartások jobban beleférnek a saját kukájukba, a műanyag, fém, papír hulladékot pedig külön fuvarral szállítják el a „sárga zsákokban, amiket különösebb macera nélkül be tudnak szerezni”.  Kézenfekvő megoldás, nehéz kiforgásokat emelni ellene. Mindössze plusz fél négyzetméter helyre van hozzá szükség a kamrában, bejárónál, konyhában, szekrényben.

Ehhez képest a nagyvárosokat elnézve nagyon kevés az a háztartás, amelyikben a 2-3 sarokra, vagy inkább távolabb található, folyton rogyásig teli, koszos, üvegtörmelékkel borított szelektív kukákig elsétálnak. Ráadásul népesebb családoknál összegyűlő zsákokkal ezt nagyjából 2-3 naponta kellene megtenni. Így talán megérthető, hogy miért a csúszdás ledobóba hajítsák a 8. emeletről a zsákokat, ahelyett, hogy megtennék ezt a túrát!
Valamennyit javít a helyzeten, hogy sok társasházban már helyben elérhető a szelektív hulladékgyűjtés.  De az  emberi lélek kifürkészhetetlen. Szinte mindenhol található olyan lakótárs, aki csak azért sem a megfelelő helyre teszi a hulladékát! Sajnos.

Tegyünk érte, hogy másoknak is fontos legyen!

Óriási különbség ez például Németországhoz képest, ahol évtizedek óta divat a szelektívezés, és ehhez minden szükséges feltételt, erőforrást meg is adnak. Sőt büntetik azt, aki nem tartja be a játékszabályokat.
Hasonló a helyzet itt is, mint a fűtésrendszereknél: Ha az önkormányzatok észrevennék, hogy kígyózó sorok és műanyagpalack halmok borítanák a szelektív lerakókat, akkor talán kellő mennyiségű szelektív kukát helyeznének el a városokban. Nem tudhatjuk biztosan… de egy próbát megérne!

Gyönyörű hétvégét és tiszta környezetet kívánunk Neked!

Tetszett? Oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Felíratkozó űrlap lefelé mutató nyíl
Feliratkozó űrlap jobbra mutató nyil

Olvass minket máskor is...

Add meg az adataidat itt lent...Kéthetente elküldjük írásaink összefoglalóját!
Csatlakozz közösségünkhöz, fejlődjünk együtt!

Feliratkozó ürlap balra mutató nyil
2000 Ft ajándékba
Legközelebb
25% kedvezmény
Nagyon sajnáljuk
Ingyen szállítás
Ez szomorú
2000 Ft ajándékba
15% kedvezmény
Nincs szerencséd
25%
Hajaj!
15% kedvezmény
Adj esélyt Magadnak a nyerésre!

Add meg email címedet, és forgasd meg a szerencsekereket. Ezzel kedvezményeket nyerhetsz környezetbarát termékeinkhez! Földünk is és Te is csak nyerhetsz!

Játékszabályok:

  • Egy játék / játékos / nap
  • A csalásért kizárás jár
Malcare WordPress Security