Shopping Cart

Nincsenek termékek a kosárban.

Mi fán terem a Tencel?

Egy igazán környezetbarát szövet, a lyocell története

Lelkesen készülünk a Tentree-vel közös együttműködésre, ezért ismét egy izgalmas témával foglalkozunk a faültetés és a környezetbarát ruházati cikkek kategóriában. A Tentree termékek egyik meghatározó alapanyagáról lesz most szó, melynek gyártása és a mögötte álló szemlélet is figyelemre méltó.

A szürke hétköznapokból kiszakadva egy ilyen hír, egy ilyen forradalmi ötlet bárkit jobb kedvre deríthet. Különösen azokat, akik aggódnak a bolygónk jövőéért. Mosolyra derülhet az is, aki tisztában van azzal, hogy a tengeri halakban található műanyag mennyiségének nagy része a mosógépekben mosott ruhaszálakból származik. Nem utolsó szempont azoknak sem, akik tudják, hogy az újrahasznosítás még mindig gyermekcipőben jár, ha a jelenlegi és az ideális arány közötti szakadékot szemléljük.

A fotoszintézistől a nyári ruhákig

A fotoszintézis irányítása alatt létrejött növényi részek, jelen esetben a farostok, a cellulóz a főszereplői annak a folyamatnak, mely a „Tencel”, vagyis a Tentree által felhasznált lyocell, gyártását is ihlették. Ha csak eddig olvassuk, akár a viszkózról is beszélhetnénk, melyet általában fenyőfából, vagy bükkfából állítanak elő. A nagy különbség, hogy a viszkóz gyártásához rengeteg különféle vegyszert is felhasználnak. Így végtelenített hosszúságú, tetszés szerinti szálakat képesek létrehozni a fehérítés, keményítés, puhítás, színezés eredményeképp a gyártósorokon.

A viszkózgyártás mellett a bambuszból kinyert cellulóz felhasználása is egyre népszerűbb, és valamivel környezettudatosabb is, hiszen a bambusz rendkívül gyors növekedésre és regenerálódásra képes növény, így kellő odafigyeléssel könnyebben balanszban tartható a kitermelés és felhasználás aránya. A bambusznak egyébként szuper képességei közé tartozik, hogy hatékony nedvszívó, jó légáteresztő, puha és bizonyos esetekben antibakteriális képességgel is bír. A káros UV sugarakat azonban sokak szerint akadály nélkül átengedi, ez jelentős hátrány lehet például nyáron.

Mikor jön képbe a lyocell?

A lyocell szálakat legelőször 1985-ben kezdték el gyártani, viszont most már szerencsére egyre többet hallunk felőlük. A különbség a viszkózzal szemben, hogy ezeket kemény farostokból, tehát bambuszból, vagy például eukaliptuszból is képesek kinyerni. Ez nagy könnyebbség a természet számára, hiszen ezek gyorsan növő növények, és növekedésük során nincs szükség növényvédő szerek használatára – ellentétben a pamuttal. Másik óriási különbség, hogy az alakításhoz egy természetes oldószert: N-metilmorfolin-N-oxidot ( NMMO) használnak, mely mérföldekkel környezetbarátabb, mint a viszkózgyártás során felhasznált kemikáliák.

Egy szintén lényeges előnye, hogy a folyamatot, lehetőség szerint, egy teljesen zárt rendszerben hajtják végre, vagyis az oldószert képesek szinte teljesen visszaforgatni a folyamatba. Emellett gyakorlatilag nullára csökkentik a káros anyag kibocsájtást. Az oldószer visszanyerése nagyon energiaigényes folyamat. Ehhez napenergiát használnak, a környezeti terhelés csökkentésére. És ha mindez még nem lenne elég, a lyocell a viszkóznál lényegesen jobb nedvszívó, rendkívül strapabíró, alig gyűrődik, könnyen színezhető, puha és mutatós anyag. Képes ezáltal minden gond nélkül a pamut, vagy a viszkóz helyére lépni legyen szó bármilyen textíliáról! Ezért környezetbarát szövet a Tencel.

Tencell - környezetbarát alapanyaga a tartós és kényelmes ruháknak

Mitől lesz Tencel a lyocell?

A Tentree álta felhasznált Tencel névre keresztelt lyocell szövet kizárólag ellenőrzött fakitermelésből származik, etikus, környezettudatos folyamatok eredményeként. Vagyis külön erre a célra telepített gazdaságokból szerzik be az alapanyagot, és törődnek a dolgozók biztonságával, jóllétével is.

Ahogy a nevükben is benne van, 10 fát ültetnek minden egyes eladott ruházati cikk után, mellyel még több erdőt, még több szén-dioxid éhes, lélegző egységet teremtenek a Földön. Divatos, stílusos darabok kerülnek ki a kezük közül, melyeket bárki büszkén viselhet a hétköznapokban, a sportpályán, vagy épp egy elegáns alkalomkor.

Vigyázz, kész, rajt! A Tentree megérkezett Magyarországra is!

Tetszett? Oszd meg barátaiddal is!

Szólj hozzá

Malcare WordPress Security