Mi fán terem a Tencell - Miért környezetbarát?

Mi fán terem a Tencel?

Egy igazán környezetbarát szövet, a lyocell története

Lelkesen készülünk a Tentree-vel közös együttműködésre, ezért ismét egy izgalmas témával foglalkozunk a faültetés és a környezetbarát ruházati cikkek kategóriában. A Tentree termékek egyik meghatározó alapanyagáról lesz most szó, melynek gyártása és a mögötte álló szemlélet is figyelemre méltó.

A szürke hétköznapokból kiszakadva egy ilyen hír, egy ilyen forradalmi ötlet bárkit jobb kedvre deríthet. Különösen azokat, akik aggódnak a bolygónk jövőéért. Mosolyra derülhet az is, aki tisztában van azzal, hogy a tengeri halakban található műanyag mennyiségének nagy része a mosógépekben mosott ruhaszálakból származik. Nem utolsó szempont azoknak sem, akik tudják, hogy az újrahasznosítás még mindig gyermekcipőben jár, ha a jelenlegi és az ideális arány közötti szakadékot szemléljük.

A fotoszintézistől a nyári ruhákig

A fotoszintézis irányítása alatt létrejött növényi részek, jelen esetben a farostok, a cellulóz a főszereplői annak a folyamatnak, mely a „Tencel”, vagyis a Tentree által felhasznált lyocell, gyártását is ihlették. Ha csak eddig olvassuk, akár a viszkózról is beszélhetnénk, melyet általában fenyőfából, vagy bükkfából állítanak elő. A nagy különbség, hogy a viszkóz gyártásához rengeteg különféle vegyszert is felhasználnak. Így végtelenített hosszúságú, tetszés szerinti szálakat képesek létrehozni a fehérítés, keményítés, puhítás, színezés eredményeképp a gyártósorokon.

A viszkózgyártás mellett a bambuszból kinyert cellulóz felhasználása is egyre népszerűbb, és valamivel környezettudatosabb is, hiszen a bambusz rendkívül gyors növekedésre és regenerálódásra képes növény, így kellő odafigyeléssel könnyebben balanszban tartható a kitermelés és felhasználás aránya. A bambusznak egyébként szuperképességei közé tartozik, hogy hatékony nedvszívó, jó légáteresztő, puha és bizonyos esetekben antibakteriális képességgel is bír. A káros UV sugarakat azonban sokak szerint akadály nélkül átengedi, ez jelentős hátrány lehet például nyáron.

Mikor jön képbe a lyocell?

A lyocell szálakat legelőször 1985-ben kezdték el gyártani, viszont most már szerencsére egyre többet hallunk felőlük. A különbség a viszkózzal szemben, hogy ezeket kemény farostokból, tehát bambuszból, vagy például eukaliptuszból is képesek kinyerni. Ez nagy könnyebbség a természet számára, hiszen ezek gyorsan növő növények, és növekedésük során nincs szükség növényvédőszerek használatára – ellentétben a pamuttal. Másik óriási különbség, hogy az alakításhoz egy természetes oldószert: N-metilmorfolin-N-oxidot ( NMMO) használnak, mely mérföldekkel környezetbarátabb, mint a viszkózgyártás során felhasznált kemikáliák.

Egy szintén lényeges előnye, hogy a folyamatot, lehetőség szerint, egy teljesen zárt rendszerben hajtják végre, vagyis az oldószert képesek szinte teljesen visszaforgatni a folyamatba. Emellett gyakorlatilag nullára csökkentik a káros anyag kibocsájtást. Az oldószer visszanyerése nagyon energiaigényes folyamat. Ehhez napenergiát használnak, a környezeti terhelés csökketésére. És ha mindez még nem lenne elég, a lyocell a viszkóznál lényegesen jobb nedvszívó, rendkívül strapabíró, alig gyűrődik, könnyen színezhető, puha és mutatós anyag. Képes ezáltal minden gond nélkül a pamut, vagy a viszkóz helyére lépni legyen szó bármilyen textíliáról! Ezért környezetbarát szövet a Tencel.

Tencell - környezetbarát alapanyaga a tartós és kényelmes ruháknak

Mitől lesz Tencel a lyocell?

A Tentree álta felhasznált Tencel névre keresztelt lyocell szövet kizárólag ellenőrzött fakitermelésből származik, etikus, környezettudatos folyamatok eredményeként. Vagyis külön erre a célra telepített gazdaságokból szerzik be az alapanyagot, és törődnek a dolgozók biztonságával, jóllétével is.

Ahogy a nevükben is benne van, 10 fát ültetnek minden egyes eladott ruházati cikk után, mellyel még több erdőt, még több szén-dioxid éhes, lélegző egységet teremtenek a Földön. Divatos, stílusos darabok kerülnek ki a kezük közül, melyeket bárki büszkén viselhet a hétköznapokban, a sportpályán, vagy épp egy elegáns alkalomkor.

Vigyázz, kész, rajt! A Tentree megérkezett Magyarországra is!

Tetszett? Oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Felíratkozó űrlap lefelé mutató nyíl
Feliratkozó űrlap jobbra mutató nyil

Olvass minket máskor is...

Add meg az adataidat itt lent...Kéthetente elküldjük írásaink összefoglalóját!
Csatlakozz közösségünkhöz, fejlődjünk együtt!

Feliratkozó ürlap balra mutató nyil
2000 Ft ajándékba
Legközelebb
25% kedvezmény
Nagyon sajnáljuk
Ingyen szállítás
Ez szomorú
2000 Ft ajándékba
15% kedvezmény
Nincs szerencséd
25%
Hajaj!
15% kedvezmény
Adj esélyt Magadnak a nyerésre!

Add meg email címedet, és forgasd meg a szerencsekereket. Ezzel kedvezményeket nyerhetsz környezetbarát termékeinkhez! Földünk is és Te is csak nyerhetsz!

Játékszabályok:

  • Egy játék / játékos / nap
  • A csalásért kizárás jár
Malcare WordPress Security