Shopping Cart

Nincsenek termékek a kosárban.

Egy biopamut póló születése: A földektől a polcokig

A Picture Organic Clothing nemrég meglátogatta a török Seyfeli gyárat, hogy teljes betekintést nyerjenek termékeik életútjába. Természetesen nem ez volt az első látogatásuk, hiszen a márka indulása óta gyártják itt a biopamut ruházatot. A korábbi látogatások témája azonban főleg termékfejlesztés és tömeggyártási kérdések voltak. Lássuk, hogyan készül a biopamut póló.

Itt volt tehát az ideje, hogy végigkövessék a biopamut termékek teljes életútját. A végterméket mindenki ismeri, de mi a helyzet a gyapotföldekkel, az ott dolgozó emberekkel, a szövéssel, festéssel, és persze a végső gyártással? Kiknek köszönhetjük a puha organikus pamut ruhákat?

1. állomás: gyapotföld – Söke, Törökország

Amikor organikus pamutról beszélünk, mindenkinek bevillan a képeken már sokat látott gyapot föld. Azonban azt kevesen tudják, hogy hogyan is termesztik ezeket a növényeket, és miben más az organikus mezőgazdaság a hagyományoshoz képest.

Törökországi organikus gyapotültetvény

Nézzük meg először kicsiben: 1 négyzetméter termőterületen átlagosan 0,5 kg gyapot terem meg hagyományos módszerekkel, miközben organikusan csak 0,2 kg a termés. Látjuk, hogy a permetszerek és műtrágyák növelik a termelékenységet, de sajnos megvan ezek használatának az árnyoldala is. A mesterséges beavatkozás rontja a talaj minőségét, és az egészségre is veszélyes.

Egy helyi farmer elmagyarázta, hogy a szintetikus műtrágyák használata mellett a talaj elgyengül, természetes tápértékét elveszíti. 3 évnyi műtrágyázás után 2 év pihentetésre lenne szüksége, hogy visszanyerje eredeti állapotát. Mivel az elgyengült talaj vízmegtartása nagymértékben romlik, a hagyományos mezőgazdaság vízigénye jelentősen nagyobb.

A hagyományos és organikus mezőgazdaság közötti különbségeket ebben a táblázatban foglaltuk össze:

Vízmegtakarítás egy 150g-os pólónál:

 • Hagyományos póló
 • Biopamut póló

Láthatjuk, hogy a gyapottermesztés esetén is jelentős a különbség a bio és a hagyományos mezőgazdaság között.
A Textile Exchange legfrissebb vizsgálatai (2017. június) alapján az organikus mezőgazdaság jelentősen csökkenti hatásunkat a legfontosabb környezeti és társadalmi-gazdasági területeken:

 • Klímaváltozás és szén-dioxid kibocsájtás: 46% csökkenés
 • Eutrofizáció (Amikor a vízbe belekerülő növényi tápanyagok miatt [pl. mezőgazdaságból] a növényvilága nagymértékben elszaporodik [pl. algásodás]. A folyamat a víz oxigénhiányához és halpusztuláshoz vezet): 26% csökkenés
 • Talaj sótartalma és savasodása: 70% csökkenés
 • Vízhasználat: 91% csökkenés

A hagyományos mezőgazdaságban használt mesterséges rovarirtókból és műtrágyákból származó mérgező anyagokkal történő érintkezés számos egészségügyi következménnyel jár. Az illékony rovarölők egyszerre rontják a talaj és a levegő állapotát, így az állatvilágra, és az ott élő emberekre is károsak.

2. állomás: gyapot tisztítás – Söke, Törökország

A gyapotmezőktől közel 10 km távolságra található a Sökpam családi vállalkozás, ahol a betakarított gyapotot feldolgozzák. A saját gyapottisztító gépükkel a szálakat leválasztják a magokról, hiszen a pamut előállításához csak a magok röptetőszálaira van szükség. Magukat a magokat más célra használják, például olajat préselnek belőlük. A meglátogatott organikus gyapotföldek is a Sökpam a családi vállalkozás tulajdonában vannak, de a sajátjukon kívül, más termelőknek is végeznek gyapot tisztítást.

Aratás idején sorban érkeznek a gyapottal megrakott kamionok az üzembe. A feldolgozást követően a szálakat nagy kötegekben küldik tovább fonásra, a magokból pedig vetőmag, takarmány vagy étolaj lesz.

3-4. állomás: fonás és szövés – Torbai, Törökország

Söke-től 78 km-re északra Torbai település a következő állomás. Itt a Uçak Tekstil’s cégnél végzik a fonást és a szövést, itt lesz a gyapotszálakból pamutszövet. Ez talán a legkézzelfoghatóbb, és legérdekesebb része az egész folyamatnak.

Hogyan lesz a durva és viszonylag rövid gyapotszálakból puha fonal? Még a fonógépeket nézve is nehéz megérteni a folyamatot. Röviden talán úgy foglalható össze, hogy a durva gyapotszálakat először összesodorják, ezzel egy még durva, de már hosszú és egybefüggő szálat kapnak, amit újra, nagyobb nyomatékkal sodornak, így egyre finomabb szálat kapnak.

A fonógépet több szövőgép követ, amik egyenként 96 szerszámot használva állítják elő a biopamut termékek nyersanyagát.

5. állomás: festés – Torbai, Törökország

A szövetet előállító üzemtől csupán 3km-re található a Bati Basma nevű textil festő cég. Itt megtalálható a szövetfestés minden fázisa. Saját színlaborjukban vegyészek az Oeko-Tex 100 szabványnak megfelelően állítják elő a festékeket. Maga a szövet színezése hatalmas, mosógép szerű gépekben történik, ezt követően jöhet a szárítás, majd a színtartás tesztelése.

A színeket a megrendelő igényei szerint keverik, így amikor a tervezés során a Picture designerei kiválasztanak egy Pantone színt, a vegyészek tudják, hogy mit kell kikeverniük.

6. állomás: ruhakészítés – Izmir, Törökország

Izmirben található a Seyfeli ruházati gyár, akikkel már 10 éve dolgozik együtt a Picture Organic Clothing csapata. A kezdetektől fogva ebben a festői környezetben készül a Picture biopamut kollekciójának jelentős része.

Itt minden megoldható, ami a prémium és környezetbarát termékek gyártásához szükséges: vannak saját szabásminták, tudnak víz bázisú mintát nyomtatni, hímezni.

A termékek professzionális előállítása mellett a vállalat társadalmi és emberi szempontból is felkeltette a Picture alapítóinak a figyelmét, amikor gyárat kerestek a biopamut termékeik előállítására. A munkaterületek hatalmasak, ebédidőben menza működik, kikapcsolódáshoz pedig pingpongasztalok és szabadtéri terasz áll a dolgozók rendelkezésére. Minden nap pontban 3 órakor „tea idő” van, amikor minden dolgozó összegyűlik egy kis szünetre. Ezalatt a gyártósorok világítása automatikusan lekapcsol.

A dolgozók mégis az ingyenes transzfert értékelik a legjobban. Minden munkanap végén két transzfer gondoskodik a munkások hazaszállításáról. A buszok több helyen megállnak, hogy mindenkinek kényelmes legyen a hazajutás. Természetesen ez a szolgáltatás reggel is elérhető.

Seray, a gyár vezetője két okból is támogatta a szolgáltatás elindítását:

 • a munkavállalók jólléte és kényelme, és
 • Izmir egyébként is túlterhelt úthálózata miatt.

Ezzel a Picture törökországi látogatása véget ért, a termékek a minőség-ellenőrzést követően raktárba, majd hamarosan a vásárlókhoz kerülnek.

A Picture Organic Clothing átláthatóság iránti elköteleződésre egyértelmű, de az ő elszántságuk önmagában kevés a társadalmi igazságosság garantálásához. Ebből kifolyólak mezőgazdasági és vegyipari ágazatok releváns szakmai szervezeteivel dolgoznak együtt a jövőnkért. Ezek a szervezetek:

 • GOTS és Organic Content Standard a biopamut tanúsításához és szociális körülmények felügyeletéhez,
 • Oeko-Tex 100 szabvány a vegyszerek használatához,
 • Fair Wear Foundation a munkakörülmények folyamatos javításához járul hozzá.

Ízelítő biopamut póló kínálatunkból:

Tetszett? Oszd meg barátaiddal is!

Szólj hozzá

Malcare WordPress Security