Egy biopamut póló születése: A földektől a polcokig

Egy biopamut póló születése: A földektől a polcokig

A Picture Organic Clothing nemrég meglátogatta a török Seyfeli gyárat, hogy teljes betekintést nyerjenek termékeik életútjába. Természetesen nem ez volt az első látogatásuk, hiszen a márka indulása óta gyártják itt a biopamut ruházatot. A korábbi látogatások témája azonban főleg termékfejlesztés és tömeggyártási kérdések voltak.

Itt volt tehát az ideje, hogy végigkövessék a biopamut termékek teljes életútját. A végterméket mindenki ismeri, de mi a helyzet a gyapotföldekkel, az ott dolgozó emberekkel, a szövéssel, festéssel, és persze a végső gyártással? Kiknek köszönhetjük a puha organikus pamut ruhákat?

1. állomás: gyapotföld

Söke, Törökország

Amikor organikus pamutról beszélünk, mindenkinek bevillan a képeken már sokat látott gyapot föld. Azonban azt kevesen tudják, hogy hogyan is termesztik ezeket a növényeket, és miben más az organikus mezőgazdaság a hagyományoshoz képest.

Törökországi organikus gyapotültetvény

Nézzük meg először kicsiben: 1 négyzetméter termőterületen átlagosan 0,5 kg gyapot terem meg hagyományos módszerekkel, miközben organikusan csak 0,2 kg a termés. Látjuk, hogy a permetszerek és műtrágyák növelik a termelékenységet, de sajnos megvan ezek használatának az árnyoldala is. A mesterséges beavatkozás rontja a talaj minőségét, és az egészségre is veszélyes.

Egy helyi farmer elmagyarázta, hogy a szintetikus műtrágyák használata mellett a talaj elgyengül, természetes tápértékét elveszíti. 3 évnyi műtrágyázás után 2 év pihentetésre lenne szüksége, hogy visszanyerje eredeti állapotát. Mivel az elgyengült talaj vízmegtartása nagymértékben romlik, a hagyományos mezőgazdaság vízigénye jelentősen nagyobb.

A hagyományos és organikus mezőgazdaság közötti különbségeket ebben a táblázatban foglaltuk össze:

Vízmegtakarítás egy 150g-os pólónál:

Láthatjuk, hogy a gyapottermesztés esetén is jelentős a különbség a bio és a hagyományos mezőgazdaság között. A Textile Exchange legfrissebb vizsgálatai (2017. június) alapján az organikus mezőgazdaság jelentősen csökkenti hatásunkat a legfontosabb környezeti és társadalmi-gazdasági területeken:

A hagyományos mezőgazdaságban használt mesterséges rovarirtókból és műtrágyákból származó mérgező anyagokkal történő érintkezés számos egészségügyi következménnyel jár. Az illékony rovarölők egyszerre rontják a talaj és a levegő állapotát, így az állatvilágra, és az ott élő emberekre is károsak.

2. állomás: gyapot tisztítás

Söke, Törökország

A gyapotmezőktől közel 10 km távolságra található a Sökpam családi vállalkozás, ahol a betakarított gyapotot feldolgozzák. A saját gyapottisztító gépükkel a szálakat leválasztják a magokról, hiszen a pamut előállításához csak a magok röptetőszálaira van szükség. Magukat a magokat más célra használják, például olajat préselnek belőlük. A meglátogatott organikus gyapotföldek is a Sökpam a családi vállalkozás tulajdonában vannak, de a sajátjukon kívül, más termelőknek is végeznek gyapot tisztítást.

Aratás idején sorban érkeznek a gyapottal megrakott kamionok az üzembe. A feldolgozást követően a szálakat nagy kötegekben küldik tovább fonásra, a magokból pedig vetőmag, takarmány vagy étolaj lesz.

3-4. állomás: fonás és szövés

Torbai, Törökország

Söke-től 78 km-re északra Torbai település a következő állomás. Itt a Uçak Tekstil’s cégnél végzik a fonást és a szövést, itt lesz a gyapotszálakból pamutszövet. Ez talán a legkézzelfoghatóbb, és legérdekesebb része az egész folyamatnak.

Hogyan lesz a durva és viszonylag rövid gyapotszálakból puha fonal? Még a fonógépeket nézve is nehéz megérteni a folyamatot. Röviden talán úgy foglalható össze, hogy a durva gyapotszálakat először összesodorják, ezzel egy még durva, de már hosszú és egybefüggő szálat kapnak, amit újra, nagyobb nyomatékkal sodornak, így egyre finomabb szálat kapnak.

A fonógépet több szövőgép követ, amik egyenként 96 szerszámot használva állítják elő a biopamut termékek nyersanyagát.

5. állomás: festés

Torbai, Törökország

A szövetet előállító üzemtől csupán 3km-re található a Bati Basma nevű textil festő cég. Itt megtalálható a szövetfestés minden fázisa. Saját színlaborjukban vegyészek az Oeko-Tex 100 szabványnak megfelelően állítják elő a festékeket. Maga a szövet színezése hatalmas, mosógép szerű gépekben történik, ezt követően jöhet a szárítás, majd a színtartás tesztelése.

A színeket a megrendelő igényei szerint keverik, így amikor a tervezés során a Picture designerei kiválasztanak egy Pantone színt, a vegyészek tudják, hogy mit kell kikeverniük.

6. állomás: ruhakészítés

Izmir, Törökország

Izmirben található a Seyfeli ruházati gyár, akikkel már 10 éve dolgozik együtt a Picture Organic Clothing csapata. A kezdetektől fogva ebben a festői környezetben készül a Picture biopamut kollekciójának jelentős része.

Itt minden megoldható, ami a prémium és környezetbarát termékek gyártásához szükséges: vannak saját szabásminták, tudnak víz bázisú mintát nyomtatni, hímezni.

A termékek professzionális előállítása mellett a vállalat társadalmi és emberi szempontból is felkeltette a Picture alapítóinak a figyelmét, amikor gyárat kerestek a biopamut termékeik előállítására. A munkaterületek hatalmasak, ebédidőben menza működik, kikapcsolódáshoz pedig pingpongasztalok és szabadtéri terasz áll a dolgozók rendelkezésére. Minden nap pontban 3 órakor „tea idő” van, amikor minden dolgozó összegyűlik egy kis szünetre. Ezalatt a gyártósorok világítása automatikusan lekapcsol.

A dolgozók mégis az ingyenes transzfert értékelik a legjobban. Minden munkanap végén két transzfer gondoskodik a munkások hazaszállításáról. A buszok több helyen megállnak, hogy mindenkinek kényelmes legyen a hazajutás. Természetesen ez a szolgáltatás reggel is elérhető.

Seray, a gyár vezetője két okból is támogatta a szolgáltatás elindítását:

  • a munkavállalók jólléte és kényelme, és
  • Izmir egyébként is túlterhelt úthálózata miatt.

Ezzel a Picture törökországi látogatása véget ért, a termékek a minőség-ellenőrzést követően raktárba, majd hamarosan a vásárlókhoz kerülnek.

A Picture Organic Clothing átláthatóság iránti elköteleződésre egyértelmű, de az ő elszántságuk önmagában kevés a társadalmi igazságosság garantálásához. Ebből kifolyólak mezőgazdasági és vegyipari ágazatok releváns szakmai szervezeteivel dolgoznak együtt a jövőnkért. Ezek a szervezetek:

Ízelítő biopamut póló kínálatunkból:

Tetszett? Oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Felíratkozó űrlap lefelé mutató nyíl
Feliratkozó űrlap jobbra mutató nyil

Olvass minket máskor is...

Add meg az adataidat itt lent...Kéthetente elküldjük írásaink összefoglalóját!
Csatlakozz közösségünkhöz, fejlődjünk együtt!

Feliratkozó ürlap balra mutató nyil
2000 Ft ajándékba
Legközelebb
25% kedvezmény
Nagyon sajnáljuk
Ingyen szállítás
Ez szomorú
2000 Ft ajándékba
15% kedvezmény
Nincs szerencséd
25%
Hajaj!
15% kedvezmény
Adj esélyt Magadnak a nyerésre!

Add meg email címedet, és forgasd meg a szerencsekereket. Ezzel kedvezményeket nyerhetsz környezetbarát termékeinkhez! Földünk is és Te is csak nyerhetsz!

Játékszabályok:

  • Egy játék / játékos / nap
  • A csalásért kizárás jár
Malcare WordPress Security