I made your clothes 4

Egy biopamut póló születése: A földektől a polcokig

A Picture Organic Clothing nemrég meglátogatta a török Seyfeli gyárat, hogy teljes betekintést nyerjenek termékeik életútjába. Természetesen nem ez volt az első látogatásuk, hiszen a márka indulása óta gyártják itt a biopamut ruházatot. A korábbi látogatások témája azonban főleg termékfejlesztés és tömeggyártási kérdések voltak.

Itt volt tehát az ideje, hogy végigkövessék a biopamut termékek teljes életútját. A végterméket mindenki ismeri, de mi a helyzet a gyapotföldekkel, az ott dolgozó emberekkel, a szövéssel, festéssel, és persze a végső gyártással? Kiknek köszönhetjük a puha organikus pamut ruhákat?

1. állomás: gyapotföld

Söke, Törökország

Amikor organikus pamutról beszélünk, mindenkinek bevillan a képeken már sokat látott gyapot föld. Azonban azt kevesen tudják, hogy hogyan is termesztik ezeket a növényeket, és miben más az organikus mezőgazdaság a hagyományoshoz képest.

Törökországi organikus gyapotültetvény

Nézzük meg először kicsiben: 1 négyzetméter termőterületen átlagosan 0,5 kg gyapot terem meg hagyományos módszerekkel, miközben organikusan csak 0,2 kg a termés. Látjuk, hogy a permetszerek és műtrágyák növelik a termelékenységet, de sajnos megvan ezek használatának az árnyoldala is. A mesterséges beavatkozás rontja a talaj minőségét, és az egészségre is veszélyes.

Egy helyi farmer elmagyarázta, hogy a szintetikus műtrágyák használata mellett a talaj elgyengül, természetes tápértékét elveszíti. 3 évnyi műtrágyázás után 2 év pihentetésre lenne szüksége, hogy visszanyerje eredeti állapotát. Mivel az elgyengült talaj vízmegtartása nagymértékben romlik, a hagyományos mezőgazdaság vízigénye jelentősen nagyobb.

A hagyományos és organikus mezőgazdaság közötti különbségeket ebben a táblázatban foglaltuk össze:

Hagyományos mezőgazdaságOrganikus mezőgazdaság
TalajAz intenzív gazdálkodás, a sok permetszer és a gyapot folyamatos, vetésforgó nélküli termesztése tönkreteszi az eredetileg szerves anyagokban gazdag talajt.Vetésforgó használata, egymást követő növények termesztése ugyanazon a területen. A talaj termőképességének megőrzése.
TrágyázásGenetikailag módosított növényekkel, állati és műtrágyával ellensúlyozzák a gyengébb talajt. Ez a terület további kiszipolyozásához vezet.Természetes trágyázás komposzttal és állati trágyával.
Rovar managementRovarirtó szerek használataA károkozók természetes ellenségeinek és rovarriasztó növényeknek a használata.
VízhasználatEgy átlagos pólóhoz: 8200 liter víz. A talaj tartalom a tápanyagokban és a szerves anyagokban gyenge, ami alacsony természetes vízvisszatartást eredményez.Egy átlagos pólóhoz: 700 liter víz. A talaj szervesanyag-tartalma több vizet és tápanyagot tart meg. A csapadékvíz ideális kezelése.

Vízmegtakarítás egy 150g-os pólónál:

 • Hagyományos póló

2000 l

4000 l

6000 l

8000 l

10000 l

 • Biopamut póló

2000 l

4000 l

6000 l

8000 l

10000 l

Láthatjuk, hogy a gyapottermesztés esetén is jelentős a különbség a bio és a hagyományos mezőgazdaság között. A Textile Exchange legfrissebb vizsgálatai (2017. június) alapján az organikus mezőgazdaság jelentősen csökkenti hatásunkat a legfontosabb környezeti és társadalmi-gazdasági területeken:
 • Klímaváltozás és szén-dioxid kibocsájtás: 46% csökkenés
 • Eutrofizáció (Amikor a vízbe belekerülő növényi tápanyagok miatt [pl. mezőgazdaságból] a növényvilága nagymértékben elszaporodik [pl. algásodás]. A folyamat a víz oxigénhiányához és halpusztuláshoz vezet): 26% csökkenés
 • Talaj sótartalma és savasodása: 70% csökkenés
 • Vízhasználat: 91% csökkenés

A hagyományos mezőgazdaságban használt mesterséges rovarirtókból és műtrágyákból származó mérgező anyagokkal történő érintkezés számos egészségügyi következménnyel jár. Az illékony rovarölők egyszerre rontják a talaj és a levegő állapotát, így az állatvilágra, és az ott élő emberekre is károsak.

2. állomás: gyapot tisztítás

Söke, Törökország

A gyapotmezőktől közel 10 km távolságra található a Sökpam családi vállalkozás, ahol a betakarított gyapotot feldolgozzák. A saját gyapottisztító gépükkel a szálakat leválasztják a magokról, hiszen a pamut előállításához csak a magok röptetőszálaira van szükség. Magukat a magokat más célra használják, például olajat préselnek belőlük. A meglátogatott organikus gyapotföldek is a Sökpam a családi vállalkozás tulajdonában vannak, de a sajátjukon kívül, más termelőknek is végeznek gyapot tisztítást.

Aratás idején sorban érkeznek a gyapottal megrakott kamionok az üzembe. A feldolgozást követően a szálakat nagy kötegekben küldik tovább fonásra, a magokból pedig vetőmag, takarmány vagy étolaj lesz.

3-4. állomás: fonás és szövés

Torbai, Törökország

Söke-től 78 km-re északra Torbai település a következő állomás. Itt a Uçak Tekstil’s cégnél végzik a fonást és a szövést, itt lesz a gyapotszálakból pamutszövet. Ez talán a legkézzelfoghatóbb, és legérdekesebb része az egész folyamatnak.

Hogyan lesz a durva és viszonylag rövid gyapotszálakból puha fonal? Még a fonógépeket nézve is nehéz megérteni a folyamatot. Röviden talán úgy foglalható össze, hogy a durva gyapotszálakat először összesodorják, ezzel egy még durva, de már hosszú és egybefüggő szálat kapnak, amit újra, nagyobb nyomatékkal sodornak, így egyre finomabb szálat kapnak.

A fonógépet több szövőgép követ, amik egyenként 96 szerszámot használva állítják elő a biopamut termékek nyersanyagát.

5. állomás: festés

Torbai, Törökország

A szövetet előállító üzemtől csupán 3km-re található a Bati Basma nevű textil festő cég. Itt megtalálható a szövetfestés minden fázisa. Saját színlaborjukban vegyészek az Oeko-Tex 100 szabványnak megfelelően állítják elő a festékeket. Maga a szövet színezése hatalmas, mosógép szerű gépekben történik, ezt követően jöhet a szárítás, majd a színtartás tesztelése.

A színeket a megrendelő igényei szerint keverik, így amikor a tervezés során a Picture designerei kiválasztanak egy Pantone színt, a vegyészek tudják, hogy mit kell kikeverniük.

6. állomás: ruhakészítés

Izmir, Törökország

Izmirben található a Seyfeli ruházati gyár, akikkel már 10 éve dolgozik együtt a Picture Organic Clothing csapata. A kezdetektől fogva ebben a festői környezetben készül a Picture biopamut kollekciójának jelentős része.

Itt minden megoldható, ami a prémium és környezetbarát termékek gyártásához szükséges: vannak saját szabásminták, tudnak víz bázisú mintát nyomtatni, hímezni.

A termékek professzionális előállítása mellett a vállalat társadalmi és emberi szempontból is felkeltette a Picture alapítóinak a figyelmét, amikor gyárat kerestek a biopamut termékeik előállítására. A munkaterületek hatalmasak, ebédidőben menza működik, kikapcsolódáshoz pedig pingpongasztalok és szabadtéri terasz áll a dolgozók rendelkezésére. Minden nap pontban 3 órakor „tea idő” van, amikor minden dolgozó összegyűlik egy kis szünetre. Ezalatt a gyártósorok világítása automatikusan lekapcsol.

A dolgozók mégis az ingyenes transzfert értékelik a legjobban. Minden munkanap végén két transzfer gondoskodik a munkások hazaszállításáról. A buszok több helyen megállnak, hogy mindenkinek kényelmes legyen a hazajutás. Természetesen ez a szolgáltatás reggel is elérhető.

Seray, a gyár vezetője két okból is támogatta a szolgáltatás elindítását:

 • a munkavállalók jólléte és kényelme, és
 • Izmir egyébként is túlterhelt úthálózata miatt.

Ezzel a Picture törökországi látogatása véget ért, a termékek a minőség-ellenőrzést követően raktárba, majd hamarosan a vásárlókhoz kerülnek.

A Picture Organic Clothing átláthatóság iránti elköteleződésre egyértelmű, de az ő elszántságuk önmagában kevés a társadalmi igazságosság garantálásához. Ebből kifolyólak mezőgazdasági és vegyipari ágazatok releváns szakmai szervezeteivel dolgoznak együtt a jövőnkért. Ezek a szervezetek:

 • GOTS és Organic Content Standard a biopamut tanúsításához és szociális körülmények felügyeletéhez,
 • Oeko-Tex 100 szabvány a vegyszerek használatához,
 • Fair Wear Foundation a munkakörülmények folyamatos javításához járul hozzá.

Tetszett? Oszd meg!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Close Menu
×
×

Cart

Malcare WordPress Security