Shopping Cart

Nincsenek termékek a kosárban.

Mit pakoljunk egy hulladékmentes kiránduláshoz?

Éljen a zero waste!

A szabadidős elfoglaltságok igazi felüdülést hozhatnak a hétvégéken, a nyaralásokon, és még egy szimpla hétköznapon is. Ha kimozdulunk otthonról felszabadultak, könnyedek, izgatottak vagyunk, de emellett számolni kell azzal is, hogy az otthoni, megszokott környezetet is nélkülöznünk kell. Biztos ez? Nem minden estben!

Ha egy kicsit körültekintőek vagyunk, akkor alapvető értékeinket házon kívül is képviselhetjük. Ha minket kérdeztek, akkor az emberi értékek közül előkelő helyre soroljuk a természet értékeinek védelmét, a környezetbarát szemléletet. Legyen szó a világ másik feléről, vagy a pár kilométerre lévő tópartról. Mi egyformán fontosnak tartjuk, hogy ne károsítsuk a bolygónkat.

Piknik? Naná!

Az étkezések megoldása az egyik kulcsfeladat, különösen, ha a városon kívülre merészkedünk, esetleg az erdő mélyén, vagy vízparton kirándulunk. Ezt a kérdést előre beszéljük át mindenkivel, aki részt vesz az utazáson, mert így a zöld szemlélet egyhangúan a figyelem középpontjába helyeződhet.

Vigyünk magunkkal evőeszközöket, bögrét, tálakat, konyharuhát egy kis dobozban a környezetbarát, újrahasznosított alapanyagból készült hátizsákban, és máris elfelejtettük az egyszer használatos műanyag szemetet, amit egyébként is magunkkal kéne cipelni hazafelé az első kukáig. Ez a figyelmesség nem okozhat sem helyben, sem súlyban extra ráfordítást.

Bográcsozás? Imádjuk!

Ha kültéren főzni, sütni is szeretnénk, akkor vigyük el a bográcsot, rozsdamentes edényeket, de semmiképp ne érjük be az előrecsomagolt, rendelt kajával. Mindenki tudja, hogy ezek nem helyettesítik a tábortűz élményét! A zöldségeket, gyümölcsöket legegyszerűbben már a vásárláskor dobjuk be egy vászontáskába, Urbansztyr hálós ökozsákba, és már vihetjük is! Remélem arra nem kell külön felhívnom a figyelmed, hogy csak kijelölt helyen, és engedélyezett időszakban bográcsozunk? 

zero waste concept 1200 - EcoWear.hu


Folyadékok tárolása

Ha a főzéshez, a folyadékpótlásra, vagy az iszogatásra akarunk felkészülni helyezzük előtérbe a BPA mentes, újrahasználható palackokat. De még ettől is jobb, ha van kéznél néhány fém vizes palack, kulacsok, amiket útközben is újra feltölthetünk, így még helyet is spórolunk a táskában! 
Ezeket a praktikákat egyébként a hétköznapokban is ügyesen kihasználhatjuk sportoláskor, a munkahelyen, a gyerekek az iskolában, vagy az idősebb rokonoknál, akik egy nagyobb palackból könnyebben beviszik a kellő mennyiségű folyadékot, ha az mindig kéznél van.

Papírtörlők helyett

Hatalmas pazarlás mind anyagilag, mind környezetvédelmi szempontból a papírtörlők mértéktelen használata 1 perces futamidőkre. Helyettük ott vannak a szövet konyharuhák, amiket használat után, ugyanúgy, ahogyan a papírral tennénk behajíthatunk egy táskába és otthon pedig a mosógépbe kb. 60 fokra.Tévedés, hogy nagyobb költséggel, vagy környezetkárosítással járna az, ha a mosógép heti plusz 1 alkalommal emiatt üzemel. Időráfordításról pedig egy ilyen nemes cél érdekében egyébként is nehéz lenne ezt a 2 perces bedobás plusz 2 perces teregetés témakört feszegetni. Ráadásul mosószerből már elérhető áron juthatunk biológiailag lebomló anyagokhoz, melyek rengeteget segítenek az élővilág helyreállításában.

A hulladékmentes tisztaság, higiénia

A konyharuhákon felül ott vannak a pamut zsebkendők, pelenkák és kéztörlők is, melyek egyébként is komfortosabbak, mint az egyszer használatos alternatíváik. Ezt nem lemondásként kell megélni, hanem az életminőségünk javításáról van szó! Hiszen allergének, kőolajszármazékok, immunrendszert gyengítő készítmények hosszú sorától szabadítjuk meg magunkat,ha egyszerűen dédmamáink módjára natúr szappant és biopamut törölközőt használunk.

Takarót, lepedőt, szőnyeget vihetünk magunkkal bárhova. Sokkal olcsóbb és egészségesebb, mint a műanyag székek vagy asztalok. Egy bambusz szőnyeg például sokat hozzáadhat a komforthoz, hiszen száraz, stabil, higiénikus pihenőhely. Amita vállunkra csaphatunk a strandon, vagy a hegyekben is.

Zero waste, ahogyan mi is csináljuk

Ez a lista a hulladékmentes életszemléletet erősíti bennünk, és nagyon fontos, hogy a gyerekeinkben is! Ha ezen felül mégis felhalmozódik egy kevés hulladék az utazás, kirándulás alkalmával, akkor ezt szelektíven tudjuk gyűjteni és minimális időráfordítással és egy két szemeteszsákkal elérjük azt, hogy amit a természettől kaptunk, azt vissza is adjuk és csupán az élvezeti értéket vigyük magunkkal hosszú időn keresztül. És a Te „lábnyomod” se maradjon évszázadokon keresztül azon a helyen, amelyik az élményt adta neked. Legyél hulladékmentes!

Kellemes kiruccanást kívánunk!

Tetszett? Oszd meg barátaiddal is!

Szólj hozzá

Malcare WordPress Security