Shopping Cart

Nincsenek termékek a kosárban.

Használd többször a bevásárló táskádat!

Miért csak a július műanyagmentes?

Júliusban világszerte hallatták a hangjukat a zöld megoldásokat támogató cégek, kampányok a műanyagmentes akció keretein belül. Akciók jönnek, mennek, de lényegi változás aligha történik. A cél szerintünk inkább az lenne, hogy életmódként tekintsünk a műanyagmentességre és az újrahasznosításra, és minél hamarabb kezdjük el kicsiben,nagyban egyaránt!

Sok kicsi sokra megy alapon csak a műanyag zacskók, táskák rendszeres vásárlásával már megtöbbszörözzük a műanyaggyártást. Ezek az ipari folyamatok rengeteg energiába és kőolajszennyezésbe kerülnek a bolygónak, nem beszélve arról, hogy mit tesznek hosszú-hosszú időn át az élővilággal. Van egy ötletünk!

Ne vegyél több műanyag szatyrot!

Mi több praktikus darabbal készültünk nektek a bevásárlásokhoz, kiránduláshoz. Mielőtt tudtunk volna erről,minden egyes gyümölcsöt, zöldséget, csonthéjast stb… külön- külön bezacskóztunk, hogy arra rákerüljön a címke, amit le lehet húzni a pénztárnál. Majd kb. 20 perc múlva mehet a kukába, mert amúgy semmi szükség rá.Az Urbansztyr hálós ökozsákkal, illetve a Cheryl  és Coastal print strandtáskával, amelyek nem csak strandon használhatóak, azon igyekszünk, hogy egy tartós, jó minőségű megoldást kapj a rengeteg újra legyártott műanyag helyett.

A hálós külsőre gond nélkül ragad a címke, a pénztáros pedig tisztán látja, hogy mit vásároltál, akárcsak a műanyag hálós citromok vagy hagymák esetében.

Használd többször a vászontáskáid, vidd magaddal az Urban szatyrot, hálós ökozsákot, vagy dobd be a táskádba az almát úgy, ahogy van. A matricákat ragaszthatod a pamutszatyorra, vagy épp az almára, ha szükséges. A kantinban ott az ételhordó, a kávézóban a bögre, a termosz, a savanyúságnak egy befőttesüveg, a szendvicshez egy szövetkendő. Nem ciki! Sőt! Kezdenek egyre divatosabbá válni a műanyagmentes júliushoz hasonló kezdeményezések és a praktikus megoldások.

URBANSTYR bevasarol halos zsak 03 - EcoWear.hu

Mennyi időt rabolunk el egymástól?

Sokat hallunk a műanyag szennyezettségről a bolygónkon, és arról is, hogy a műanyagok több száz év alatt bomlanak le, amit nehéz ép ésszel felfogni. Azt sokkal egyszerűbb talán, hogy manapság például a tengeri halakban nagyrészt előforduló műanyagok kb. 70%-a származik a mosógépből leeresztett miniatűr textildarabkákból. Talán morbid példa, de köztudott, hogy az emberi és állati tetemek is sokkal lassabban indulnak bomlásnak a mai világban, ugyanis rengetegféle műanyagszármazékot hordozunk már a szervezetünkben ételek, italok, kozmetikumok, vegyszerek fogyasztása révén. Persze nem nyelünk le egyben egy zacskót, de szabad szemmel láthatatlan műanyagrészecskéket igen. Ugyanúgy ahogyan a korallzátony, a halak, madarak, hüllők, emlősök, vagy bárki más. Ez a folyamat a következő években várhatóan fokozódik, és az újrahasznosítás ezzel a tempóval úgy néz ki, nem tudja felvenni a versenyt. A szemét mennyisége megnégyszereződik 2050-re a becslések szerint, és a jelen helyzetben is mindössze a műanyaghulladék egy hatodát vagyunk képesek újrahasznosítani! Pedig a PET palackok újrahasznosításából akár csúcstechnikai termékek is születhetnek!

Miért ilyen szerény mértékű az újrahasznosítás?

  1. Kevésbé teszi vonzóvá a profitéhes vállalatok számára az újrahasznosított műanyagot az a tény, hogy többe kerül, mint újonnan előállítani.
  2. Másrészt rengeteg olyan terméket gyártanak, például tejes dobozt, mely összetett formában tartalmaz papírt, fémet és műanyagot, ezért nem lehet hatékonyan szelektálni.
  3. Harmadik ok lehet az is, hogy a szemét egyharmada nem kerül feldolgozásra, csak kallódik az elhagyatott telepeken, vagy épp egy hegyi patakban csordogál. 

Műanyagmentes évszázad kihívás

Újrahasznosított ruhatárunk mintájára évszázadokon át gyárthatna ruházatot a legtöbb vállalat ahelyett, hogy négyszeres mennyiség felhalmozására készülne! A másik lehetőség, hogy amikor csak egy kis odafigyelésre, egy pofás szatyorra, bevásárlótáskára, vagy hátizsákra van szükség, akkor csípjük nyakon a lehetőséget és cselekedjünk! Használd többször mindazt amire csak lehetőséged van!

Sok kicsi sokra megy!

Tetszett? Oszd meg barátaiddal is!

Szólj hozzá

Malcare WordPress Security