Shopping Cart

Nincsenek termékek a kosárban.

Környezetbarát újévi fogadalmak

Hogyan lehetsz zero waste nagykövet lépésről lépésre?

Sok fogadalom kerül már január első hetében a süllyesztőbe, és ennek számtalan pszichológiai oka van köztünk, esendő emberek között. Nincs is ezzel semmi baj, kivéve, ha tényleg fontosnak találtuk azt a célt, amit kitűztünk magunk elé, és mégsem tettünk érte semmit, vagy éppen nem eleget, és a végén csalódottak és frusztráltak vagyunk. Vagy éppen nem volt megfelelő időtervünk a kitűzésünkhöz.

A részletes terveken múlik ugyanis a megvalósulás nagy része. Ezek közül is kiemelkedően fontos, hogy egy változást, új szokást, új gondolkodást apró lépésenként és szakaszosan vezessünk be az életünkbe, mert így sokkal elérhetőbbé, élvezetesebbé, és sikeresebbé is válik a küzdelem! Arra gondoltunk, hogy 2020-ban lépésről-lépésre végignézzük azokat az apró, sokszor jelentéktelennek tűnő változtatásokat, melyek végül mindannyiunkat egészségesebb, sikeresebb, és fontos személyekké tehetnek a környezetvédelemért folytatott globális célok elérésében.

Mi az, hogy zero waste fogadalom?

Röviden 5 db R betűs angol szóval is kifejezték ezt a létformát, filozófiát, amit mi is nagyon leleményesnek találunk. Ezek a REFUSE, REDUCE, REUSE, RECYCLE és ROT szavak. Mindjárt megmutatjuk, mit is jelentenek ezek a gyakorlatban, de előbb egy kis kedvcsináló a fogadalmakhoz.

2020-ban feltett szándékunk, hogy végigvezetjük olvasóinkat a hétköznapi ember számára is elérhető lépéseken, melyekkel egy fenntarthatóbb, üdébb, élhetőbb bolygó megteremtése a cél. Mindezt nemzetközi trendekre, zöld termékekre, kezdeményezésekre és természetesen szemléletbeli változtatásokra építjük fel apró, követhető lépésekben.

Ha Te is velünk tartasz, akkor a fogadalmadon sem kell sokáig töprengened. Fogadd meg egyszerűen azt, hogy apránként egyre hasznosabb, fejlettebb, és szakértőbb emberré válsz a bolygónk egyik legégetőbb problémájával kapcsolatban. Ehhez nem kell mást tenned, mint, hogy havi rendszerességgel követed az oldalunkon megjelenő cikkeket, és minden egyes témánál megállsz egy pillanatra gondolkodni, szemlélődni, és magaddal viszed mindazt, amit elsőkörben megvalósíthatónak találsz a javaslatokból.

A visszautasítás képessége

Talán nem annyira pozitív, mégis létfontosságú az emberi eszköztárban a nemet mondás képessége. Ez talán a zero waste egyik legfontosabb alapköve, mely sokak életébe hozhat anyagi, szellemi és lelki többletet is, ha következetesen alkalmazzuk

Nem kell bonyolult dolgokra gondolni. Aki képes nemet mondani a feleslegre, a túlzásokra, a súlyosan károsító tényezőkre, az szabadabb, tudatosabb és minden szempontból gazdagabb emberré válik. Egy magasabb szintű értékrend kialakításához vezet, ha a dolgokat ár-értékarányban és szükségességük szempontjából szemléled.

Biztosan szükséged van arra a műanyag szatyorra? Miért fizetsz érte 100 Ft-ot is, ha teljesen felesleges, mert a hátizsákodban is elfér és 2 perc múlva úgyis kidobnád? Ingyen van? Na és? Ha a keménydrogok, vagy a gumicukor, vagy épp a telefontöltők lennének ingyen elérhetők mindenki számára, akkor te minden nap 10-et vinnél haza belőlük? Felesleges! Mondj nemet és sétálj tovább könnyedén!

Zöldség ökozsákban

Csökkentsd le, használd és hasznosítsd újra, komposztálj!

Ha nem veszel felesleges hulladékjelölteket, akkor már rengeteget tettél a bolygónkért. Ha képes vagy néhány százalékkal, vagy hosszabb távon akár teljesen megszüntetni a kidobott élelmiszerek, csomagolások, elektronikai kacatok mennyiségét, akkor hatalmas lépést tettél ismételten egy szebb jövőért a gyermekeink számára!

Ha képes vagy arra, és miért ne lennél képes, hogy a megszokott napi egy szemeteszsák helyett csak hetente gyújts össze egy nagyobb adagot, akkor igazán cool vagy, és az emberek nagy többsége előtt jársz. Ehhez szükség lesz a szelektív hulladékgyűjtők használatára és a komposztálás előtérbe helyezésére a konyhai hulladékok szelektálásához.

Túlzott csomagolás - banánok

Ha továbbadod a használt cuccaidat, ha vigyázol az újakra, és te magad is előtérbe helyezed a használt termékek lehetőségeit és természetesen az újrahasznosított termékek vásárlását,akkor lényegében már zero waste nagykövetté lépsz elő!

Hamarosan jövünk még a részletekkel és rengeteg új tippel a témában. Addig is minden jót és kellemes ünnepeket kívánunk!

Tetszett? Oszd meg barátaiddal is!

Szólj hozzá

Malcare WordPress Security