Shopping Cart

Nincsenek termékek a kosárban.

A zöld és a kék összes árnyalata!

Az erdők és a víz világnapja 2024

Februárban megvolt a farsangolás és a szerelmesek vibráló, és talán túlságosan is, elcsépelt felhajtása. Ezzel egyébként semmi problémánk nincs, mindössze szeretnénk a tavaszi előkészületekhez egy plusz célt, egy plusz hajtóerőt biztosítani. Vésd be már most a naptáradba, hogy március 21 az erdők, március 22 a víz ünnepe lesz idén is!

Nem tudjuk, Te hogy vagy ezzel, de nekünk már e két szó hallatától is hevesebben ver a szívünk, és képzeletben már rég nem a zimankós szmogrengetegben, hanem a világ legszebb tájain járunk… Mármint, ami megmaradt belőlük. És akkor, puff, földet is ér a felismerés, hogy miért is tartjuk érdemesnek napról napra, hétről hétre, hogy szóba hozzuk a témát: környezet, békés együttélés, csodálatos természeti értékek megóvása.

Március 21, a nap-éj egyenlőség és az erdők világnapja

Lombokat, friss lélegzetvételt, a zöld összes árnyalatát, a suhogást, az árnyakat, a fényt és a termést, a virágot, a lobhullást, a csupaszon fagyoskodó gallyakat látod magad előtt? Neked mi jut eszedbe az erdőről, az avarról, a fákról, az élővilágról? Költői magasságokba reppen a legborúsabb ember is egy terebélyes, öreg fa szimmetriájától, vagy épp egyedi sérüléseitől. Szárnyra kap a képzelet, és a legtöbben erősen, ösztönösen jónak érezzük az erdőhöz kapcsolódó asszociációinkat.

Természetvédelmi szempontból viszont sok esetben fekete zászlókat, halotti lepleket tudnánk lengetni azokon a leégett, tar vágott, elpusztított területeken, ahol valaha a világ legsűrűbb, legősibb növénytársulásai éltek. Fokozatosan romlik a helyzet ugyanis e téren, az agresszív törtetésnek és gátlástalan ipari tevékenységnek köszönhetően. Mégis van remény! Ha volna kedved Neked is 10 fát ültetni, az elpusztítottak helyett, nézz szét TenTree termékeink között! Még nem is hallottál róla? Ajánlom a Tentree filozófiáról szóló cikkünket.

Fel kell hívni a figyelmet!

Sokan mélabúba burkolózva lehajtják a fejüket az idei és az elmúlt 50 év történéseit figyelemmel kísérve, de vannak, akik egyáltalán nem értik, mire ez a nagy hűhó, mi ez az új zöld trend a világban. És a nem tudás sajnos kifogásként válik be csupán, a megoldást aligha szolgálja. A felelősségtudat felébresztése zajlik most a világszerte izzadó önkéntesek, lázas aktivisták, és mélyen gondolkodó, felelősségteljes felnőttek köreiben.

Miért? Mert égető kérdésről beszélünk. Ironikusan is égető a kérdés, hiszen egyre gyorsabb globális felmelegedésről, erdőtüzekről, vészesen növekvő szén-dioxid kibocsájtásról beszélünk, melyek saját maguktól semmi esetre sem fognak elmúlni, hiszen a civilizációnk sem időt, sem teret, sem támogatást nem enged a regenerálódásra. Ennél sokkal gyorsabb változásra, és ellentmondásosan hangzó talán, de a legtöbb téren lassabb életre lenne szükségünk.

Március 22, az élet forrásának világnapja

A nap-éj egyenlőséget követően, másnapra virradva máris egy újabb nemes vízió, a víz megmentésének lehetősége juthat eszünkbe, és ezért mindenképp érdemes a napot egy hideg vizes arcmosással, egy gyors zuhannyal, és egy pohár tiszta ivóvízzel indítani. Aztán második lépésben máris elképzelhetjük, hogyan festene ez a reggel víz, vagy legalábbis tiszta víz nélkül.

A nap további részeiben a bögrék elmosása, a fogmosás, a sminkelés, a WC használat közben már elég, ha csak élvezzük ezt a hihetetlen, és egyébként fenntarthatatlan luxust, amiben jelenleg élünk.

Fontos, hogy átgondold és másoknak is elmeséld

Rákereshetünk egy-két remek tengerjáró, óceánjáró, szörfös, hajós, tengerbiológus, vagy épp búvároktató képanyagaira az interneten. Ez valószínűleg szintén segít felértékelni ezt a csodás napot, amikor egy kicsit erre is koncentrálhatunk a celebvilág, az atomerőművek, a politika, vagy épp az utcán heverő műanyag palackok helyett. 

Te is kedvet kaptál egy kis változáshoz? Elég, ha apróságokkal indulsz el az úton, lépésről-lépésre, ahogyan azt a sokat látott bölcsek mondani szokták. Szeretnéd megvédeni értékes vízkészletünket? Ne igyál többé eldobható PET palackból! Használj helyette újrahasználható kulacsot! Hiszen, ha mindenki egy-egy dolgon változtatna csak, és csak egy-egy másik emberben ébresztene felelősségtudatot a tetteiért, akkor a bolygónk is megkapná azt a tiszteletet és bánásmódot, amit megérdemelne. Mert évezredek óta biztosít számunkra mindent, és épp miattunk szenved most ennyire.

Az erdők világnapja idén is ! Kiránduláshoz ajánljuk: Mizu M8 rozsdamentes acél kulacs sötétkék style


Tetszett? Oszd meg barátaiddal is!

Szólj hozzá

Malcare WordPress Security