Tudod-e, hogy melyik a világon a legtöbb szemetet termelő cég?

A Break free from plastic, vagyis szabadulj meg a műanyagtól kampányban 9000 önkéntes 42 országból azon fáradozott, hogy majd’ 200.000 darab műanyag szemetet összeszedjen, és márka szerint szétválogassa. Az eredmény valahol siralmas, ugyanakkor nem túl meglepő, ha a népszerűségi rátákat nézzük…
A Break free from plastic, vagyis szabadulj meg a műanyagtól kampányban 9000 önkéntes 42 országból azon fáradozott, hogy majd’ 200.000 darab műanyag szemetet összeszedjen, és márka szerint szétválogassa. Az eredmény valahol siralmas, ugyanakkor nem túl meglepő, ha a népszerűségi rátákat nézzük…

Az, hogy mit fogyasztunk és mennyit, jól látszik ebben a kutatásban is, és kevéssé ad okot az örömre. A szénsavas, cukros üdítőitalok műanyag flakonjai közül törvényszerűen többségben voltak azok, melyeket a leggyakrabban veszünk le a boltok polcairól.

Ez persze önmagában nem jelenti azt, hogy másfajta üdítőket vásárolva kevesebb szemetet termelnénk, ez mindössze rávilágít arra, hogy a műanyag hulladék tárolása és jövőjének kérdése bizony óriási probléma a világban.

Kidobott Coca Cola palack a parton

Dobogós palackok a szeméttelepen

A Coca-Cola bizony a jól ismert piros, fehér feliratokkal ellátott palackjaival a New Yorki tőzsde élvonalából a legnépszerűbb Coke-on felül még több mint 500 márka tulajdonosa. Nagy riválisai, a Pepsi és a Nestlé aligha maradnak el sokkal mögötte, ha figyelembe vesszük, hogy hányféle terméket gyártanak és mekkora mennyiségben. Talán meg sem lepődünk azon, hogy a szeméttelepeken is az élvonalban végeznek, a legtöbb hulladékot termelő cég “játékban”.

Nem csak a flakonokkal van probléma. Kezdünk mindent jó előre legyártani, tartósítani és természetesen műanyagba csomagolni, hogy aztán kb. 5 perc alatt a felbontás után azonnal a kukába kerüljön.

Amerika élen jár a szemetelésben, és európai szemmel szinte felfoghatatlan az a pazarlás és a szelektív hulladékgyűjtés még gyerekcipőnek sem nevezhető előremenetele a fejlettnek nevezett kultúrában. Ők még a főtt tojást, a darabolt, főtt répát vagy bármilyen készételt a polcokra dobnak, hogy az azonnal fogyasztható és persze egyenes arányban szörnyen egészségtelen is legyen.

Hány szemétdomb fér még el a Földön?

Nem sok ezek után…
Hova kerül egyáltalán a rengeteg feldolgozatlan szemét? Mert újrahasznosítani sajnos még mindig drágább, mint újat gyártani… De mégis hova kerülnek a kupacok? Nos, eddig főleg Ázsiába, azon belül is leggyakrabban Kínába feldolgozásra, újrahasznosításra. De emellett ott van Vietnám és Malajzia is, akik főleg gyűjtőhelyekként szolgálnak.

Vagyis szolgáltak… ezidáig. A mérhetetlen mennyiségű hulladék ugyanis náluk is problémává nőtte ki magát, ezért mindhárom szemétnagyhatalom kezdi visszautasítani a szállítmányokat. Minden más repül a lakatlan területekre, aztán a vizekbe, sivatagokba… ameddig a szem ellát.

Megvizsgálták, hogy ki a legtöbb hulladékot termelő cég

Ki a hibás?

Nos, ez egy fogós kérdés. Induljunk ki magunkból első körben, és vizsgáljuk meg, hogy hány zacskót és flakont veszünk meg feleslegesen. Ezután jöhetnek a nagy, listavezető cégek, akiknek ugyan forgalomcsökkenéssel, de mégis rendkívül nemes kezdeményezéssel egybekötve lehetőségük lenne újrahasznosított termékeket, vagy természetes csomagolásokat felhasználni.

Módjukban áll, de azt is figyelembe kell venni, hogy bevételük komoly hányadai jelenleg is a rengeteg dolgozó kifizetésére, vagy esetenként jótékony célokra mennek el. Ehhez képest a Coca-Cola is előállt 2019-ben például azzal az ötlettel, hogy a vizek tisztítását célzó ráfordításai mellett a műanyag palackjait is lecserélné kívül papír borításra, amitől a belső, tengeri szemétből készült réteg könnyen elválasztható lenne, így hatékonyabb újrahasznosítást tenne lehetővé.

Ez egy nagyon jó irány és mindenképp szükséges is. Az óriáscégek példamutatásával, és az eleve zöld gondolkodású kezdeményezésekkel közösen igenis van remény arra, hogy egy idő után ne kelljen újabb műanyagokat legyártani.

Nekünk már van egy működő ötletünk!

Mi eleve ezt a felfogást képviseljük, ezért szeretnénk felhívni a fogyasztók figyelmét is arra, hogy például a ruházkodás kapcsán is van zöld alternatíva prémium kivitelben. Legyen szó hétköznapi-, sport- vagy síruhákról, kiegészítőkről, hátizsákokról, mi megragadtuk ezt a lehetőséget és elhozzuk mindezt természetbarát módon és ráadásul divatos megjelenéssel!

Ha te is részese szeretnél lenni ennek a változásnak, vagy már régóta így gondolkodsz, itt a helyed. Válassz fenntartható, újrahasznosított és mutatós darabok közül a kínálatunkból, és ha bárhol kérdésed van, keress minket bátran!

Szólj hozzá

Malcare WordPress Security