Shopping Cart

Nincsenek termékek a kosárban.

Évente 3,5 milliárd fogkefe? Hova tűnik?

Zero waste 2020-ban is

Még decemberben írtunk arról, hogy a zero waste szemlélet elsajátítása, lépésenkénti beépítése az életvitelünkbe nagyszerű új évi fogadalom lehet, melyhez se több pénzre, se több időre, csak egy kevés extra odafigyelésre van szükség. Most összeszedtünk egy-két praktikus fürdőszobai, háztartási tippet, mellyel közelebb kerülhetünk a nemes célhoz, vagyis a hulladékmentes élethez. Lássuk milyen a hulladékmentes fürdőszoba!

A zöld gondolkodás, a hulladékmentes kezdeményezések egyik alapvetése, hogy nem kell mindent kidobni. Különösen nem idő előtt. Ha hosszú időn át használunk, megjavítunk, újrafelhasználunk tárgyakat, használati eszközöket, akkor már ezzel is sokat teszünk azért, hogy kevesebb hulladék halmozódjon fel az óceánokban, vagy a végeláthatatlan hulladéktelepeken. FONTOS tehát, hogy attól, hogy most kapsz egy jó tippet, nem kell azonnal a fél szekrényt a kukába borítani, várd meg vele a következő csere, vásárlás idejét!

Fogkefe

Éves szinten csupán fogkefékből 3,5 milliárd darab kerül a kukába. Ezek nagyrészt műanyagból, szintetikus anyagokból készülnek. Színesek, cukik, és napi szinten használjuk őket. Közben észre sem vesszük, hogy sem egészségügyi, sem természetvédelmi céljainkhoz nem kerülünk közelebb ezzel a napi rutinnal. Használj természetes anyagból, fából , bambuszből készült lebomló fogkefét, és szeretteidet is lepd meg néhány darabbal! Garantáltan praktikus ajándék.

Fogkrém

Ha belegondolunk abba, hogy hány tubus fogkrémet használunk el egy fogkefe élettartama alatt, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ebből legalább 2-3 szerese, vagy még több fogy el, mint fogkeféből. Ez azért probléma, mert a műanyag- és alumínium kompozitból készült tubusok sajnos nem újrahasznosíthatók, számolhatunk azzal, hogy jelenlegi tudásunk szerint évezredekig megmaradnak.

A természettudatos termékeket általában természettudatos csomagolásban vásárolhatjuk meg. Ezek között akadnak rendkívül egészséges, kényelmes alternatívák is. A házi fogkrémkészítés talán bonyolultnak tűnhet, de nem az, ráadásul egy nagyobb adagot könnyedén adagolhatunk csészékbe, üvegcsékbe, és megszabadulhatunk a műanyagtubusokól. Léteznek porok, tabletták, szilárd fogkrémek is, melyek íz szempontjából sem maradnak el régimódi társaiktól.

Eldobható borotvák

Fém borotva hulladékmentes fürdőszobába

Már a neve is kétségbe ejtő egy fenntarthatóságért küzdő ember szemében. Hiszen ebből is látszik, hogy sokszor egy egyszer-kétszer használatos, műanyagból, gumiból és fémből készült eszközről van szó, amit egy gyors szőrtelenítés után a kukába hajítunk. Mi lenne, ha ezt is megspórolnánk a Földnek?  Elektromos borotvát, cserélhető epilátor fejeket, vagyesetleg a hagyományos pengét használnánk?

A női szekció egyébként is szívesebben részesíti előnyben a gyantát, cukorgyantát, melyek sokkal természetesebb megoldást eredményeznek, mint a műanyag darabok. Nos ez egy költői kérdés, ugyanakkor az a helyzet, hogy igazán sokat segíthetnénk ezzel a hulladék tengerek megállításában.

Fülpiszka, vattapamacs, fésű

Fa fésű hulladékmentes fürdőszobába

Ha csak egy lépéssel tovább mozdulunk a fürdőszobai tükör mellől, akkor szinte kivétel nélkül minden háztartásban ott csücsül egy doboz fülpiszkáló, a tükör közelében. Persze vattakorongok, vattapamacsok, és sminkpamacsok társaságában. Bele sem gondolunk, hogy napi szinten hány darabot hajítunk ki ezekből néhány másodperc használat után.

Manapság már sok helyen a műanyag fülpiszkák helyett papír piszkákat kezdtek gyártani, illetve megtalálható ezek fából, lebomló anyagokból készült más verziói is. Ha annak ellenére, hogy a fül-orr-gégészek szerint elavult, kártékony módszer a piszkálás, mégis ezt választanánk, akkor érdemes ezeket az alternatívákat előtérbe helyezni. A vattát pedig egyszerűen cseréljük szövetből készült, mosható pamacsokra, melyeket szintén elkészíthetünk házilag is!

Ugyanez vonatkozik a műanyag nyelű és sörtéjű hajkefékre, fésűkre is, melyeknek sokkal természetesebb és egészségesebb verziói a zöld megoldások! Érdemes tehát nyitott szemmel járni a hulladékmentes kínálatok között, és mikor arra kerül a sor, hogy beszerzünk valami újat,akkor már ezeket a megoldásokat támogassuk!

Tetszett? Oszd meg barátaiddal is!

Szólj hozzá

Malcare WordPress Security